Het team

Spelers:

Luc Callaert

IMG_3577

Voorstelling

Samen met Corneille, is Luc één van de mede-oprichters van Suikerbol. Naast het poppenkast spelen speelt hij ook een rol bij het uitdokteren van de technische mogelijkheden, bv. de uitwerking van het decor bij de volwassenenvoorstellingen. Ook bij het schrijven van de scenario’s heeft hij zijn inbreng: “Soms sta ik Jean-Pierre bij om de teksten in het Lebbeeks te vertalen.”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Dat is moeilijk om te zeggen. Ik heb de microbe te pakken gekregen toen ik leider was bij KSA Flambouw Lebbeke, waar we de poppenkast hebben opgericht.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Ongetwijfeld Jefke Peperkoek! Jefke is geboren in de Vondelmolen, de peperkoekfabriek. Hij promoot het Lebbeekse streekproduct. Hij heeft zelfs zijn eigen liedje:

Ik ben Jefke van de Vondelmolen, ik zit vol met capriolen. Geboren aan de Vondelbeek en de deugniet van de streek. Kwik en vlug en sterk en kloek, want ik eet veel peperkoek!

Corneille Leunis

Corneille

Voorstelling

Corneille is sinds de beginjaren een vaste waarde in het gezelschap. Wat bij Corneille opvalt, is dat hij ook zeer dikwijls voor de poppenkast te zien is om een rol te vertolken. Hij is enkel te zien in de voorstellingen voor volwassenen: “Als de poppenkast en het decor moet opgezet worden voor de volwassenenvoorstellingen, behoor ik ook altijd tot de helpende handen.”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Eén van mijn vroegste herinneringen, qua poppenkastbeleving, gaat terug in de tijd van een KSA – activiteit in zaal Ons Huis in Lebbeke met Will Ferdy als hoofdact.  In het voorprogramma zie ik onder andere Guido Meert met banjo en een poppenkast.  Ik was amper 6 dus…

Jaren later – een mens wordt ouder – word ik leider van de KSA, en vind ik in één van de berghokjes van het KSA – heem  (de halve ton, ondertussen in vlammen opgegaan) de restanten van een poppenkast. Mét poppen en decors.

Als mijn geheugen me niet in de steek laat hebben we met deze poppenkast op kamp in Langdorp ( 1982 – met Jan Lissens, Peter De Leeuw, Dirk Lissens, Luc Callaert.. ???) de eerste schuchtere pogingen ondernomen om de kampleden, in de vorm van regenactiviteit, proberen te animeren.

Om het beruchte zwarte gat, na het actieve leven binnen de jeugdbeweging, trachten op te vullen werd het idee geopperd om verder te gaan met de poppenkast. Nu, 30 jaar later, draag ik nog steeds mijn steentje bij, bij de poppenkast. Na zoveel jaren is het dan ook een echte passie geworden.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Dan kies ik voor “Geraar den Duivel”, uit de beginperiode van poppenkast Suikerbol. Toen was er enkel sprake van poppenspel. In de huidige visie krijg ik samen met Stefaan Wesemael vaak een andere rol in het gebeuren en wordt poppenspel gecombineerd met live optredens, zang, muziek, film, … en ik geniet ervan.

Carla Van Den Biesen

WP_20150717_14_00_37_Pro.jpg

Voorstelling

Carla is al vele jaren actief bij Suikerbol: “Als echtgenote van Luc, had ik al vlug de smaak te pakken om als poppenkastspeler het gezelschap te vervoegen.”. Samen met Hilde vertolkt ze de vrouwelijke rollen: “Mede door mijn verleden als leidster bij de Lebbeekse Scouts en door mijn beroep als kleuterleidster, had ik al enige ervaring om kinderen te vermaken in het poppenkastverhaal.”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Ik hou ervan om een publiek te vermaken en dan vooral in het Lebbeeks dialect. Bij de volwassenenvoorstellingen geniet ik hier dan ook ten volle van!

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Ik heb geen specifieke favoriete rol, maar ik hou ervan om bekende Lebbeekse, vrouwelijke figuren te spelen. Hier kan ik dan ook mijn dialect nog eens in boven halen!

Hilde Keppens

001

Voorstelling

Ook Hilde is sinds het begin een vaste waarde in de poppenkast. Op Pasen 1987 stond ze voor het eerst ‘in de kast’: “Ik mocht eens komen proberen bij de voorloper van Poppenkast Suikerbol, namelijk Poppenkast Suskewiet van KSA Flambouw Lebbeke. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt.”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

De werkelijkheid eventjes inruilen voor een fantasiewereld en de verwachtingsvolle en blije gezichten zowel bij kinderen als volwassenen tijdens de voorstelling, daarvoor doe ik het.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

De heks blijft mijn favoriete rol. Ze brengt leven in de brouwerij door plannen te dwarsbomen, maar ze moet altijd het onderspit delven. Ocharme 😉!

Ann Wesemael

wesemael site.jpg

Voorstelling

Ann is sinds de jaren ’90 actief bij de poppenkast. Ze raakte ermee verbonden door de kookploeg van VKSJ Heizijde, de jeugdbeweging waar ze jaren deel van uitmaakte: “In de jaren dat ik hoofdleidster was bij de VKSJ, hadden wij eigenlijk bijna de hele poppenkast mee op kamp om te koken: Cornel, Luc, Carla, Keppens en werd er ook al eens een voorstelling gegeven. En van het één kwam het ander, je speelt een voorstelling mee, nadien nog ééntje, en zo rol je er in.”.

Door haar drukke professionele leven heeft Ann er na enkele jaren de brui moeten aan geven: “Met veel spijt in het hart, maar ik ben door de jaren natuurlijk de poppenkast blijven volgen, de passie is gebleven.”.

In 2009 volgde haar ‘rentrée’ met het stuk ‘Uit de bol met Hugo & Nicole’: “Waarin ik samen met Ann Colpaert, Stefaan en Corneille een stevige massage mocht geven!”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Ik vind het gewoon zo een belevenis om voor een gevulde zaal het beste van jezelf te mogen geven. Ook voor de kast spelen is echt mijn ding, ik speelde dan ook jaren bij toneelkring Ommekaar.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Dan kies ik voor de bejaarde vrouw die ik speelde in de voorstelling ‘The Bruce Brothers’. Ik speelde deze rol samen met Hilde. We gaven elke avond het beste van onszelf, zowel tijdens als na het stuk. Hilde had op de laatste avond geen stem meer, maar daar heeft het publiek niets van gemerkt. Thee drinken en zwijgen = een goede combinatie! Ik vond dit ook in het algemeen het beste stuk. Hilarisch gewoon en zo tof om te spelen, het gegeven tussen de twee begrafenisondernemers was zo leuk! Hopelijk komen er nog veel stukken waar wij het beste van onszelf kunnen geven!

Jean-Pierre Van Alfaene

DSC_3779%5b1307%5d.jpg

Voorstelling

Jean-Pierre is al bijna meer dan 30 jaar lid van Poppenkast Suikerbol: “Ik ben er eerder toevallig ingerold doordat het team iemand te kort kwam voor een kindervoorstelling.”. Poppen maken, decors schilderen, verhalen schrijven,… het behoort allemaal tot zijn takenpakket. Na jaren van verbondenheid aan het Lebbeekse amateurtoneel, is het voor hem een echte openbaring geworden en is hij een enthousiast lid geworden.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Mijn passie voor de poppenkast is met de jaren gegroeid. Poppen maken, decors schilderen, verhalen schrijven, … het werd in die mate een passie dat er ondertussen een 50-tal poppen netjes hangen te wachten tot ze weer eens tot leven mogen komen in één van onze zelf bedachte verhalen. Ik hoop dan ook nog een lange tijd verder te kunnen genieten van deze sprankelende levensinvulling. Mijn medespelers hebben me dan ook al beloofd dat ze me desnoods in een rolstoel de scène zullen opduwen … Lang leve Suikerbol!

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Moeilijk. Ik speel regelmatig live vóór de poppenkast en de personages die ik dan vertolk zijn allemaal leuk en uitvergroot. Naast een heuse clown en een Engels sprekende Schot is agent “Maurice van de polies” wel de uitschieter. Goed van inborst en hulpvaardig, maar toch een beetje aan de simpele kant en makkelijk te misleiden …

Marik Eeckhaudt

DSCN1049.JPG

Voorstelling

Marik maakt al bijna 25 jaar deel uit van de poppenkast. Hij vervoegde het gezelschap nadat hij de vraag kreeg of hij geen interesse had om poppenkast te spelen voor kinderen. “Mijn eerste voorstelling werd er één voor de kinderen van de Lebbeekse bloedgevers.”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

 Van in het begin voelde ik onmiddellijk een grote affiniteit zowel met de poppen als met de andere spelers. Het feit dat je de kinderen plezier kunt geven door hen te laten meeleven in een verhaal waarvan je mee de plot en de afloop kan bepalen, is heel prettig.  Dat je soms moet improviseren, dat je soms voor onverwachte gebeurtenissen komt te staan, en dat je soms heel verrassende reacties en replieken kunt krijgen, is heel uitdagend. Het feit hieraan te mogen meewerken samen met een groep leuke en altruïstische collega’s blijft een extra stimulans om zeker nog enkele jaren door te gaan.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

In het successtuk van Suikerbol, ‘Circus Taraboem’ is er Ricardo Trapeze die normaal gezien een driedubbele salto mortale uitvoert. Maar hij is tijdens een repetitie uit de trapeze gedonderd en heeft nu wat hoogtevrees. Hij is ook stiekem verliefd op de dochter van de circusdirecteur. en wanneer hij de gouden zweep terugvindt, is hij de held van het circus.

Deze rol van Ricardo geeft heel wat mogelijkheden en emoties en geniet veel bijval bij de kinderen.  Dus is dat wel één van mijn favoriete karakters en rollen.

Stefaan Wesemael

faan suikerbol.jpg

Voorstelling

Stefaan vervoegde het gezelschap in 2002. Suikerbol speelde toen de volwassenenvoorstelling ‘Ne stal vè den Berremiëster’. Hiervoor was hij ook al regelmatig ‘speler-at-interim’: “Ik was toen ook nog actief in poppentheater ’t Schabbernaksken.”.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Het klinkt misschien zeer vreemd om dit te zeggen maar ik kan daar niet echt een antwoord op geven. Ik doe het gewoon in het algemeen graag.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Ik heb zeer mooie herinneringen aan alle rollen die ik tot nu toe al vertolkt heb. Er zijn wel enkele voorstellingen die er voor mij uitschieten. Mijn persoonlijke top 3 als het op voorstellingen aankomt is: 1. ‘The Bruce Brothers’, 2. ‘Uit de bol met Hugo en Nicole’ en ten slotte 3. ‘Gekrakieël rond ’t panieël’.

Theo Bosman

theo.JPG

Voorstelling

Theo kwam zo’n 12 jaar geleden bij Suikerbol: “Ik ben beginnen meedoen door Jean-Pierre, omdat wij mekaar kenden van vroeger bij Toneelkring Pogen.”. Net als Corneille is hij enkel actief bij de voorstellingen voor volwassenen. Je kan hem zowat de ‘ICT-er’ van het team noemen. Voor iedere volwassenenvoorstelling bewerkt hij de beelden die in de opvoeringen gebruikt worden. Ook affiches maken is voor hem weggelegd. Daarnaast neemt hij ook de kleinere rollen in de producties op zich, hetzij ook voor de poppenkast.

Van waar de passie voor de poppenkast?

Ik noem het niet echt een passie. Het is eerder een positief stressgevoel om 2000 Lebbekenaren om de 2 jaar een leuke avond te bezorgen. Ann Petersen zei ooit tegen mij: “Er zijn geen kleine rollen, alleen maar kleine acteurs, alles moet als een puzzel in mekaar passen.”, volgens mij zit daar veel waarheid in.

Wat is tot nu toe de leukste rol die je in de poppenkast vertolkt hebt?

Favoriete rollen heb ik niet. Ik vertolk ieder personage met evenveel enthousiasme!

Techniekers:

Brent Callaert

30530450_1620373741413239_4099271406125056000_o

Voorstelling

Brent is het technisch vernuft op vlak van licht en geluid. Tijdens de tweejaarlijkse producties is hij dan ook onmisbaar om op dit gebied alles in goede banen te leiden. Er kan dan ook op hem gerekend worden om de muzikale fragmenten en de lichteffecten op een hoger niveau te tillen.

Herwig De Kimpe

herwig

Voorstelling

Ook Herwig verzorgt – in samenwerking met Brent – de belichting tijdens de shows. Hij is allang vertrouwd met de bende en doet dit dan ook met alle plezier: “Tegelijk geniet ik mee van de show en de leuke sfeer!”.

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close